Alpinbike Blog

Mérd fel az erőnléted a Cross Alps-ra!

2017.05.04.
Sokféle kérdéssel kerestek meg minket az Alpok átkeléssel kapcsolatban, de a többséget a szükséges erőnlét foglalkoztatja leginkább. Ezért most szeretnénk egy egyszerű erőnléti próbát adni nektek, amely alapján megközelítőleg el tudjátok helyezni magatokat egy Cross Alps-hoz szükséges erőnléti skálán.

Mérd fel az erőnléted a Cross Alps-ra!

 

 

Az erőnlét talán azért a legfontosabb kérdés, mert ez az a része a túrának, ami nem a családodon vagy a munkahelyeden múlik, hogy elengednek-e ennyi időre. Nem is attól függ, hogy milyen váltó van a bicajodon vagy milyen esőruhát hozol magaddal. Ez kizárólag rajtad múlik, hogy mennyire vagy mentálisan és fizikailag felkészült egy sorozatos terhelésre, ami magát az egész túra élményét fogja meghatározni számodra. A jó "hardverrel" való felkészültség (ülés, nadrág, esőruha, hátizsák, izotóniás táplálékkiegészítők) is előzetes tervezést, szervezést igényel, és sokban hozzájárul a komfortodhoz. A túra leginkább rajtad álló része azonban a fizikumod, kondíciód.

 

 

Itt fontosnak tartjuk, hogy először is tisztázzuk azt, hogy mi az átlagos napi menet, amire számítani lehet egy Cross Alps során, mivel ezt is sokan félreértelmezik. Nézzük meg milyen is egy átlagos Cross Alps-os nap.

 

 

A reggelit fél 8, 8 körül kezdjük és legkésőbb 8:30-ig befejezzük, hogy 9.00-kor már menetkészen ülhessünk a biciklin. Úgy, hogy a csomagjainkat már bepakoltuk a buszba és indulhassunk. Erre azért van szükség, mert így van ideje a reggelinek leülepednie, és a szükségleteinket elvégezve tudunk indulni. A viszonylag korai indulás azért fontos, mert az Alpokban jellemzően a délutáni órákban állhatnak össze a zivatarok. Természetesen nincs nagyon szigorú katonás rend, 5 perc csúszás belefér, amit természetesen később ledolgozunk :)

 

 

Miután mindenki menetkész és elindulunk a szállásunkról, általában kb. legfeljebb fél óra tekerés után elindulunk felfelé az aznapi hegyünkre, ami azt jelenti, hogy indul a kb. 1500 m mászás. Ezt mindenki a maga tempójában teszi meg. A túravezető mindig a "leglassabb" résztvevőhöz igazodik. Akik esetleg gyorsabbak, azok megvárnak az esetleges elágazásoknál, vagy – mivel mindenütt jól kitáblázott utakat találunk – önállóan mennek tovább, és a csúcson a hüttében megvárjuk egymást. A csúcsot nagyságrendileg dél és délután kettő óra között érjük el. A tempó tehát nem feszített, hiszen mindenki fotózik, ha éhes, akkor eszik, és az utat megéljük, nem csak az előttünk haladó kerekére szeretnénk emlékezni.

 

 

A csúcson mindenki a maga belátása szerint frissíti fel magát, vagy átöltözik. Valaki megenged magának egy csúcs sört vagy egy ebédet. Azután öltözködés a hosszú lefelére, majd még egy kis sík a völgyben és kb. délután 4-5 óra felé érkezünk meg a szállásra. Itt már semmi más teendőnk nincsen a nap hátralévő részében mint, pihenni, nyújtani, enni és regenerálódni a következő napra.

 

 

A leírtakból látszik, hogy ez nagyon eltér az itthon megszokott montizásoktól, hiszen a terhelés sokkal egyenletesebb és nem kell utazni a tekerés előtt, után, ami nemcsak sokkal komfortosabb, de kevésbé fárasztó. Valamint, a megterhelt lábunk nem áll be a kocsiban üléstől!

 

Teszteld magad!

 

A teszt egymást követő két montizást jelent, amit például egy hétvégén tudsz kivitelezni.

Az első napon tekerj legalább 1500 m szintemelkedést legalább 40 km-en, és mindezt próbáld 4, 4 és fél óra alatt teljesíteni.

 

Miután hazaértél 1-5-ig pontozd a kimerültségedet!

 

1 pont - meg sem kottyant

2 pont - jól érzem magam, nem vagyok különösebben éhesebb a szokásosnál

3 pont - elfáradtam, de eszem valamit, és kis szieszta után teszem a dolgom tovább

4 pont - jól elfáradtam, kieszem a hűtőt és lefekszem aludni

5 pont - teljesen kivagyok, kizárt hogy bicajra ülök holnap

 

Ha 500 m szinttel többet mentél, akkor vonj le egy felet a pontjaidból! Ha az eltelt idő 6 óránál több, akkor adj egy pontot az összeghez!

A következő napon próbáld megismételni ezt a túrát! Nem szükséges ugyanazon az útvonalon, de a számok hasonlóak legyenek.

Ugyanígy pontozd a napodat, majd add össze a két nap pontjait!

 

 

5 pont: alatt az erőnléted teljesen megfelelő, valószínűleg semmilyen nagy meglepetés nem fog érni. Érdemes a ruházkodást, a szükséges vitaminpótlást és a nyújtást átbeszélnünk.

5-7,5 pont: az erőnléted kielégítő, kis rendszerességgel és odafigyeléssel jól felkészülten tudod teljesíteni a túrát. Edzői konzultációval biztos lábakon fogsz állni.

7,5-8,5 pont: az erőnléted jó lehet, de mindenképpen beszélj az edzőnkkel, hogy pontosabb képet kapjál magadról. Nagy valószínűséggel fel tud készíteni a túrára úgy, hogy mosolyogj a Garda-tónál.

8,5 pont felett: azt jelenti, hogy egymásután meg tudsz tenni két napot. Kérdés, hogy mi lesz utána. Mivel ez egy elég elnagyolt teszt, ha pontosabb képet szeretnél kapni magadról, akkor egyeztess Nórival! De valószínűleg egy hosszabb felkészülésre van szükséged.

 

 

Természetesen mivel ez egy saját magad által elvégzett teszt, így nem kapsz 100%-os képet, de ha bíztató az eredmény, az jót jelent. Ha nem érzed reálisnak, az sokban függhet attól is, hogy milyen terepen teljesítetted a napi penzumot, és mennyire voltál szigorú magadhoz a pontozás során. Ha csatlakozol valamelyik egész napos túránkhoz, akkor személyesen is képet tudsz alkotni az erőnlétedről. További tapasztalatunk az, hogy akik bármilyen más – hosszabb terheléssel járó –  sportban (túrázás, hegymászás, evezés, úszás, futás, stb..) jártasak, azokat segíti a rutin és tapasztalat, hiszen a kimerültség mindenütt egyforma :)

 

 

Ha bármilyen kérdésed van, keress minket bátran az alábbi elérhetőségeken!

Tel.: +36-20-518-36-64
E-mail: dani@alpinbike.hu

 

 

További cikkek:

Túra
X. generációs GIANT TCR
2024.03.21.
Közel harminc éve jelentek meg először a Giant palettáján a TCR országúti kerékpárok. Ez idő alatt a kerékpárok hatalmas fejlődésen mentek át, számtalan szabvány és trend jött, majd volt ...
Túra
Bringától a Mátrabérc Trail-ig
2023.04.26.
Hogyan is alakult a szikrától a teljesítésig?! ...
Túra
Visszatérünk a Dolomitokba
2022.06.27.
2 év - Covid járványnak köszönhető - kihagyás után visszatérünk a mesés Dolomitokba ...
Túra
Miért járunk vissza Monacoba minden évben?
2021.12.02.
A kérdés mindenkiben felmerül. Hiszen az olyan messze van! Na meg Monte Carlo! Oda csak a gazdagok járnak, mi keresnivalója van ott egy "csóró" bringásnak? Lehet ott egyáltalán bringázni? ...
Túra
Szeld át az Alpokat "kényelmesen"!
2021.05.29.
Az Alpok átkelése minden rendes montis álma. De nem mindenkinek fér bele egy rendes felkészülés, ami feltétlen szükséges ahhoz, hogy az egyhetes kihívásból a szép táj és a nagy hegyek maradjanak ...
SpiderClub Airborne