Gyakori kérdések

Milyen kerékpárt válasszak?

2011.05.19.

Milyen kerékpárt válasszak?

Sokszor felteszik ezt a kérdést vásárlás előtt.  

A múlt század 60-es éveitől kezdve a kerékpár már nem csak közlekedési eszköz. Megjelentek speciális igények és elkezdtek kialakulni a különböző kerékpártípusok. Ez a folyamat nem áll meg. A fejlődés töretlen és napjainkig tart. Mára a típusok oly mértékben különböznek egymástól, hogy egy típus csak egy igénynek felel meg. Általában a többi felhasználási területre alkalmatlan.

Tehát le kell szögezni. Olyan kerékpár nem létezik, ami mindenre jó!
Kerülje el azt a hibát, amibe már oly sokan beleestek. Csak a felhasználási területnek megfelelő típust válassza. Ebben ne hozzon kompromisszumot, mert csak bosszúság lesz belőle! Amennyiben konkrét kérdése van, vagy az alábbiakból nem kap kielégítő választ, akkor kérdezze kollégáinkat akár a boltban akár a honlapon található elérhetőségek bármelyikén.
Az alábbiakban ismertetünk néhány alaptípust, amely a felhasználási területek nagy részét lefedi, de ha

Gyerek kerékpár
2-9 éves gyerekek kategóriája. Jellemzője a 12-20” kerékméret, alacsony átlépő magasság és 16”-ig minden esetben kontrafék! Nem elég erős a kezük a fékezéshez, és a kicsik általános reakciója, hogy fékezéskor visszafelé hajtják a pedált. Csak 5-6 éves kor felett (20”) érdemes BMX vagy MTB szerű (férfi vázas) gyerekbringákat vásárolni a fiuknak. 6 éves kor alatt bizonytalanul kerékpároznak, és nagyon veszélyes lehet, ha a gyermek nem tud biztonságosan leszállni a kerékpárjáról.

Junior
8-12 éves gyerekek kategóriája. Jellemzője a 24” kerékméret. Kislányoknak alacsony átlépésű vázzal, agyváltóval és/vagy kontrafékkel, sárvédővel, csomagtartóval és világítással rendelkező modellt válasszunk. Kisfiúknak is kínálnak hasonló felszereltségű modelleket, de sokkal népszerűbbek a mountain bike-ok. A 8-12 éves gyermekek már képesek hosszabb távok megtételére. Ha a család közösen szeretne túrázni, akkor a népszerű, de túrázásra alkalmatlan mounty nem jó választás.

BMX
Gyerekek, fiatalok extrém sporteszköze a BMX. Az olcsó hobby fajták semmire sem alkalmasak. Ugyanis amire kitalálták ezt a fajtát (az extrém igénybevételek elviselésére) ahhoz nem elég erősek. A profi fajtákról itt nem ejtünk szót. Ezeket általában speciális szempontok alapján személyre szabottan építik. Általában alkalmatlanok a mindennapi kerékpározásra.

MTB kerékpár
XC - Cross Country: Jellemzői a 26”-os kerékméret, robosztus felépítés, terepgumik, 18 vagy több sebességfokozat, első teleszkóp (egyre gyakrabban hátsó teleszkóp is). Alapvetően könnyű terepre szánt kerékpár. Városi vagy túra célokra kevéssé alkalmas bár előszeretettel használják.

Downhill
Nagyon speciális irány. Nehéz terepre szánt modell. Jellemzői a robosztus összteleszkópos váz, terepgumik, erős alkatrészek. Kizárólag profi bringásoknak! Létezik egy kinézetre hasonló olcsó alkatrészekből összerakott variációja, ami mindenféle kerékpározásra alkalmatlan, bár nagyáruházakban nagyon népszerű.

Dirt
26”-os kerékméretű BMX-hez hasonló extrém mutatványok kivitelezésére és elviselésére kifejlesztett sporteszköz. Ugratókra, épített pályákra tervezték, ezért más területekre nem vagy kevéssé alkalmas.

Városi kerékpár:
26-28” kerékméretű városi, sík területre szánt kerékpár. Férfi és női variációja is létezik. Ez a típus hasonlít legjobban a klasszikus értelemben vett kerékpárokhoz. Jellemzői: alacsony átlépésű női váz, normál férfi váz, kényelmes üléspozíció, sárvédő, csomagtartó, világítás, max. 8 sebesség külső vagy agyváltóval. Városi vagy túra célokra is kiválóan alkalmas. Erős emelkedők a kevés sebesség miatt nehezebben leküzdhetők.

Trekking kerékpár
A legsokoldalúbb általános felhasználású kerékpártípus. Mind szabadidős kerékpározáshoz, mind túrázáshoz, mind városi használatra kiválóan alkalmas. A cross kivitel könnyű terepre is használható. Jellemzői: a 700-as kerékméret, kényelmes/sportos üléshelyzet, sárvédő, csomagtartó, világítás, 7-nél több sebességfokozat.

Országúti kerékpár
Országúti kerékpározásra alkalmas sporteszköz.

Pedelec/e-bike
Napjainkban két különböző elven működő elektromos kerékpár létezik a piacon, a Pedelec és az Ebike. A Pedelec, a pedállal hajtott elektromos kerékpár rövidítése. Ez a típusú kerékpár (ellentétben az e-bike-kal) csak akkor halad, ha hajtják a pedált. A rendszer rásegítésének mértéke a biciklis által kifejtett pedálerő függvénye, amit egy szenzor érzékel. Minden féle kerékpártípusra lehet szerelni elektromos hajtást. Annak ajánljuk, aki hosszabb távokat szeretne megtenni kétkerekű járművén úgy, hogy a környezetét a kerékpározáshoz képest nem túl nagymértékben károsítja.

 

További cikkek:

SpiderClub Airborne