Tesztelt termékeink

Giant Trance 27,5 3

2014.11.07.

Giant Trance 27,5 3

 

Már egy ideje szemezek a Giant Trance 3 27,5-essel és végre úgy alakult, hogy a napokban alaposabban le tudjam tesztelni. Első ránézésre is látszik, hogy egy igazi csibész, de mit tud valójában?

2014-ben teljesen átalakult a Giant mountain bike-os kínálata. A 26 colos kerekű bringák gyakorlatilag kihaltak és helyükre léptek a 27,5-es és 29-es kerékméretű kerékpárok. De nem csak annyiban módosult a Trance, hogy beledobtak nagyobb kerekeket, hanem teljesen újragondolták a komplett bringát. Új geometriát kapott, 27,5 colos kerekkel fegyverezték fel és nőt a rugó út is, immár 140 mm-t mozog, elöl- hátul. A felfüggesztés maradt a már megszokott és megszeretett Maestro rendszer, aminek a legfőbb jellemzője, hogy a teljes hátsó háromszög egy fix rendszert alkot, és ez mozog párhuzamosan a vázhoz képest, így még fékezéskor sem keményedik fel a felfüggesztés.

A villaszöget 67 fokra csökkentették, így magabiztosan lehet engedni lefele és nem kell attól tartani, hogy megakad az első kerék, átbillen és „fejre állunk” vele. A meredek sziklás és technikás lejtők sem okoztak különösebb problémát. Egyáltalán nem éreztem azt, hogy átesnék a kormányon, vagy, hogy nem uralom a bringát teljes mértékben. Bár a lapos villaszögnek köszönhetően elsőre kicsit furcsa volt a kormányzás, legalábbis a Giant XTC composite 29-erhez képest, amelynek elég agresszív 71,5-ös villaszöge van, de hamar rá áll az ember. A tengelytáv is kicsit hosszabb lett, mint a 26-os kistesónak, így a tempós részeken is iszonyatosan stabil.

Annak ellenére, hogy ezt a bringát nagyrészt lejtőzésre tervezték, meglepően jól mászik még úgy is, hogy a tesztalanyon nem lehetett merevíteni/lockolni a hátsó rugóstagot. Bőven elég volt az elejét felkeményíteni. Kiállva tekerésnél minimálisan mozgott a hátulja, de egyáltalán nem volt zavaró. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ideális választás lenne egy marathon, vagy cross country versenyre, de egy Cross Alps-ra, vagy élménybringázásra tökéletes választás.

Felszereltségét tekintve egy erős középkategóriába sorolható a Trance 3-as. A Deore váltókarok és váltók tökéletes összhangban dolgoztak. Finoman és könnyedén lehetett velük váltani és egyszer sem váltott mellé, vagy dobta le a láncot. A teleszkópok nagyon szépen mozogtak, bár ahogy már említettem a hátsó rugóstagról hiányoltam a lockolás lehetőségét, de a jobban felszerelt modelleken ez már széria felszereltség. A fékek megbízhatóak, jól adagolhatóak és pánik helyzetben is jól teljesítettek, bár egy kicsit lehetne harapósabb.

Összességében egy jól összeválogatott alkatrész családot épített a Giant egy kiválóan áttervezett bringára. Kényelmes, megbízható és játékos. Örömbringázásra és túrázásra egyaránt alkalmas.

 

Temesi Viktor - Alpinbike Team Giant Endura High5 elite versenyzője

 

További cikkek:

SpiderClub Airborne