Alpinbike Blog

A Finale Ligure túrával kapcsolatban felmerült kérdések

2017.01.16.
Az elmúlt napokban sokan kerestetek meg minket az alábbiakhoz hasonló kérdésekkel a Finale Ligure túránkkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a felmerülő kérdéseket, és most megadjuk rá a válaszokat, amelyek minden érdeklődő számára hasznosak lehetnek.

A Finale Ligure túrával kapcsolatban felmerült kérdések

 

Hogyan képzeljük el a technikai tréninget?

A közös technikai tréning célja, hogy mindenki a saját bicajával, és annak megfelelően biztonságosan kiélvezhesse a helyi ösvényeket. Különböző nyomokon haladva fogunk szakaszokat gyakorolni. A bringázás élményét nem szeretnénk elvenni, ezért ne iskolaképzésként, hanem inkább közös pályabejárásként képzeljétek el, ahol átbeszéljük a nehezebb szakaszokat. Egy-egy útvonalat fel is veszünk majd, hogy megnézhessétek hogyan teljesítettétek, és ha kell javítsuk az esetleges hibákat, vagy később meg tudjátok mutatni a többieknek, hogy milyen ügyesek vagytok :)

 

Mennyire kemény a terep? Mi van akkor, ha én alapvetően csak túrázni szoktam (max. maraton rövidtávon indultam), és nincs "lejtőzős" bicajom? Nem szeretném feltartani a többieket.

 

A montis ösvények Finale Ligure környékén nagyon széles skálán mozognak. A nehézségi szint az egészen könnyűtől indul, mivel nem csak lejtőzős útvonalak vannak, hanem crosscountry is. Nem kell tehát félnie annak, aki "csak" itthon montizik, mivel vannak olyan ösvények, amelyeken biztosan a komfortzónán belül maradhatsz. Persze így is bele lehet futni pár olyan rövidebb szakaszba, ami lehet hogy sok lesz, de ilyen mindenütt van. Attól senkinek nem kell félnie, hogy feltartja a többieket, mivel a cél az, hogy jól érezzük magunkat, és mi segítsünk nektek ebben. Ez azt jelenti, hogy ha nagyon nagy tudásbeli különbség alakul ki, akkor két csoportra osztjuk a társaságot. Az egyik mindig a "leggyengébb láncszemhez" igazodik. Akik pedig már haladónak érzik a tudásukat, azoknak sem kell aggódniuk, hogy unatkozni fognak ;)

 

 

Mennyi a maximális létszám?

A maximum létszám 18 fő, mert ennyi ember felszállítását tudjuk megoldani.

 

Mi van akkor, ha nagyon elfáradok?

Egy sorozatos terhelésnél  – legyen az bármennyire megerőltető – előbb-utóbb mindenki elfárad. Általában ez a harmadik-negyedik nap környékén jön el mindenkinél. Ezt meg lehet előzni egy kis tudatos odafigyeléssel és tervezéssel. Ilyen például a napközbeni megfelelő étkezés, ivás, indulás előtti bemelegítés, nap végi nyújtás.

Ezekről részletesebben olvashattok a Cross Alps túrán felkészülés menüpontja alatt. Persze egy Alpok átkelés jóval több felkészülést igényel, de a sorozatos terhelés okozta kimerülés kezelése megegyezik. Ha valaki személyesen is szeretne többet megtudni a témával kapcsolatban, az keresse bátran Németh Nóra edzőnket.

A legfontosabb a fokozatosság betartása és az önkontroll :P

Persze, ha mégis érezzük, hogy jobban elfáradtunk a kelleténél, akkor érdemes kihagyni egy fél- vagy akár egy egész napot is. Ilyenkor lehetőséged van kiélvezni a környék egyéb adottságait vagy pihenhetsz egy nagyot a tengerparton. Amennyiben nem akarsz kihagyni egy napot sem, akkor is mindenképpen kicsit lazábbra kell venni a tempót, hogy ne vállald túl magad, mert egy esetleges sérülés megszakíthatja az egész élményt. Ha megfelően reagálsz a tested jelzésére, akkor a többi napot is jobban fogod bírni.

 

 

Hol fogjuk tárolni a bicajokat? Milyen alkatrészeket, szerszámokat hozzak?

A bicajokat jól zárható garázsban fogjuk tartani. Nyugodtan lehet plusz zárat hozni, a buszban elfér, és ha elgurulsz a boltba még jól jöhet. Alapvető tartalék alkatrészeket mi is fogunk hozni mint például lánc, patentszem, belsők illetve néhány pót külső. Fékbetétet és egyéb olyan alkatrészeket, amik kicsit is a te bicajod sajátjai, azt hozd magaddal. Kint sem lehetetlen ezeket beszerezni, de kár lenne ilyenek miatt kihagyni egy fél napot. Szerszámok lesznek a szálláson is, és mi is viszünk magunkkal, de ezekből is, ami saját spéci szerszám azt inkább hozd el. Szívesen segítünk az esetleges problémák javításában, de elvárjuk, hogy megfelelően felkészítve hozd el a bicajodat.
Nem kint szeretnénk felújítani a bringád!

 

 

Milyen időjárásra számíthatunk? Milyen ruhával készüljünk?

A meleg tengeráramlatnak köszönhetően és a magas napsütétes órák száma miatt napközben 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Ez megadja a jó kerékpáros hangulatot, de nem azt jelenti, hogy kizárólag rövid ruhákkal kell készülni. 1000 méterről fogunk indulni, ahol az árnyékosabb részeken reggel még csípős hideg fogadhat. Ezért érdemes minél rétegesebben öltözni. Széldzseki, hosszú kesztyű, térd- kar-szár, csősál a legmegfelelőbbek erre az időre.

Ha további kérdésetek van, akkor keressetek minket bátran!

Dani: 00 36 20 518 3664

 

 

További cikkek:

Túra
Bringától a Mátrabérc Trail-ig
2023.04.26.
Hogyan is alakult a szikrától a teljesítésig?! ...
Túra
Visszatérünk a Dolomitokba
2022.06.27.
2 év - Covid járványnak köszönhető - kihagyás után visszatérünk a mesés Dolomitokba ...
Túra
Miért járunk vissza Monacoba minden évben?
2021.12.02.
A kérdés mindenkiben felmerül. Hiszen az olyan messze van! Na meg Monte Carlo! Oda csak a gazdagok járnak, mi keresnivalója van ott egy "csóró" bringásnak? Lehet ott egyáltalán bringázni? ...
Túra
Szeld át az Alpokat "kényelmesen"!
2021.05.29.
Az Alpok átkelése minden rendes montis álma. De nem mindenkinek fér bele egy rendes felkészülés, ami feltétlen szükséges ahhoz, hogy az egyhetes kihívásból a szép táj és a nagy hegyek maradjanak ...
SpiderClub Airborne