Alpinbike Blog

Salomon S-Lab Sense Ultra – A kifejezetten hosszú távokra fejlesztett terepfutó versenycipő

2017.03.01.
2010-ben született a Salomon-nál egy koncepció, miszerint olyan futócipő megalkotását tűzi ki céljául, amely igazán könnyű felsőrésszel rendelkezik, ugyanakkor kellő védelemmel van ellátva ahhoz, hogy alkalmas legyen terepfutásra.

Salomon S-Lab Sense Ultra – A kifejezetten hosszú távokra fejlesztett terepfutó versenycipő

 

A gyártót erre leginkább Kilian Jornet a Western States 100 (WS100) elnevezésű versenyen elért harmadik helyezése sarkallta. A verseny kapcsán Kilian azt nyilatkozta, hogy úgy érezte a felszerelése nem felelt meg maximálisan a verseny elvárásainak. Az ezt követő években prototípusok sorát készítették Kilian részére. Kialakították az Endofit rendszerű felsőrészt, körvonalazódott a drop kiképzése a saroktól a lábujjakig, majd a cipőt 2011 májusában, az Ausztráliában megrendezett TNF 100 versenyen tesztelték. Az év júniusáig több változtatást hajtottak még végre rajta, majd – mindössze 1 évvel az első kísérletét követően – Kilian megnyerte a WS100 versenyét. Az S-Lab Sense versenykörülmények között, a legmostohább terepen is kiválóan bizonyított, és ezzel készen állt a gyártásra.

Napjainkra a Sense egy ikonikus terepfutó cipővé vált. A Salomon versenyzők százait juttatta győzelemre az elmúlt 5 évben a legtekintélyesebb versenyeken világszerte, és továbbra is a hegyi- és terepfutás etalonjaként tartják számon.

A Sense és Sense SG cipők agresszivitása és 4 mm nagyságú dropja nem minden hosszú távú futás alkalmával hasznosítható, ezért a Sense Ultra – megörökölve a Sense cipők jellemző karakterét – elsődlegesen a hosszú távú futások alkalmával elvárt párnázottságot, és magas fokú rezgéscsillapítás iránti igényt hivatott szolgálni. A drop mértéke 8 mm, a középtalp a Sense és Sense SG modellekhez viszonyítva nagyobb vastagságú, ezáltal kényelmes viseletet jelent az igazán hosszú futásaink alkalmával is.

Az S-Lab Sense Ultra terepfutó cipőben alkalmazott technikai megoldásokkal –- mint a Quicklace™ fűzőrendszer, a Sensifit™ és endoFIT™ rögzítés, a Pro Feel Film –úgy érezzük, hogy a cipő és a lábunk egyetlen egységet alkotnak. A memóriahabos talpbetét, és az extra puha anyagú középtalp az igazán hosszú távú futások alkalmával is megfelelő párnázottságot biztosítanak.

A Sense Ultra-t a gyártó azok részére ajánlja, akik az átlagosnál jobb rezgéscsillapítást kínáló terepfutó cipőt keresnek a futásaikhoz. A talp mintázata a nagyfokú tapadás mellett elősegíti a gördülékeny haladást, ami az ultrafutások alkalmával elengedhetetlen. A lépéseink – a stabil megtámasztásnak köszönhetően – még a technikás terepen is magabiztosak lesznek. A csillapításról a két rétegből álló, préselt középtalp gondoskodik, melyet az EnergyCell+ elnevezésű, habos energiaelnyelő zónával is elláttak. Ezen zóna segítségével – a csillapításon túl – visszanyerjük a lépéseink energiáját. Mindez kompromisszumok nélküli tartósságot és kényelmet eredményez, a mozgásunk természetes és gördülékeny lesz.

Kétség nem fér hozzá, a Sense Ultra 2017. évi modelljétől is azt kapjuk, amit egy S-Lab szintű futócipőtől elvárunk. A jelenleg ismert legmagasabb technológia és minőség valamint tartósság. A cipőben egyesül minden olyan speciális tulajdonság, ami elvezet bennünket az elérni kívánt célunkhoz, akármilyen terepen is kell keresztülfutnunk ehhez.

További cikkek:

Túra
X. generációs GIANT TCR
2024.03.21.
Közel harminc éve jelentek meg először a Giant palettáján a TCR országúti kerékpárok. Ez idő alatt a kerékpárok hatalmas fejlődésen mentek át, számtalan szabvány és trend jött, majd volt ...
Túra
Bringától a Mátrabérc Trail-ig
2023.04.26.
Hogyan is alakult a szikrától a teljesítésig?! ...
Túra
Visszatérünk a Dolomitokba
2022.06.27.
2 év - Covid járványnak köszönhető - kihagyás után visszatérünk a mesés Dolomitokba ...
Túra
Miért járunk vissza Monacoba minden évben?
2021.12.02.
A kérdés mindenkiben felmerül. Hiszen az olyan messze van! Na meg Monte Carlo! Oda csak a gazdagok járnak, mi keresnivalója van ott egy "csóró" bringásnak? Lehet ott egyáltalán bringázni? ...
Túra
Szeld át az Alpokat "kényelmesen"!
2021.05.29.
Az Alpok átkelése minden rendes montis álma. De nem mindenkinek fér bele egy rendes felkészülés, ami feltétlen szükséges ahhoz, hogy az egyhetes kihívásból a szép táj és a nagy hegyek maradjanak ...
SpiderClub Airborne