Alpinbike Blog

Gore kerékpáros ruházat

2015.09.23.
Aki hozzánk hasonlóan a 80-as, 90-es években kezdett bele a szabadidősportokba, az intenzív túrázásba, majd a hegyikerékpározásba, az megtapasztalta, hogy milyen az, amikor a harminc fokos hőségben a pamut póló ráázik az ember testére, vagy, amikor télen ugyanez történik, csak 2-3 réteg ruhával. A hegyről lefelé száguldva meg az egész ráfagyott a testre, ha nem volt nálunk plusz száraz csereruha, amit ugye cipelni kellett a nem igazán bringázásra tervezett hátizsákban. Esőben meg felvettük a teljesen vízhatlan, műanyag esőkabátunkat, ami tényleg kint tartotta az esőt, de mi magunk pillanatok alatt a saját izzadságunkban és dunsztunkban főttünk, mert ez a belső víz meg nem jutott ki.

Gore kerékpáros ruházat

 

Persze ettől még túl lehetett élni ezeket az eseteket, de szerencsére ma már vannak sokkal jobb megoldások, amelyeknél a látszólag ellentétes tulajdonságok is jól megférnek egymás mellett. Erre akkor döbbentem rá igazán, amikor a 90-es évek végén megvettem életem, talán azóta is legdrágább cipőjét, egy GORE-TEX® anyagú túrabakancsot. Szó szerint lekopott a lábamról, de soha nem ázott be, se télen, se esőben, se patakokban közlekedve, miközben nem nagyon izzadtam bele, pedig izzadásban profi vagyok.

 

Cégtörténet

Bár a köztudatba már eléggé beépült, hogy a GORE-TEX® egy olyan anyag, ami lélegzik, meg nem ázik be, de ennél pontosabbat már kevesen tudnak. Például, hogy egy elég nagy múltú termékről és márkáról van szó, hiszen Bill és Vieve Gore már 1958-ban, tipikus garázscégként megkezdte az elektronikai ipar számára a speciális termékek gyártását. Az igazi áttörés a gyermekük, Bob Gore nevéhez fűződik, aki 1969-ben a szülei nyomdokain haladva felfedezte, hogy a frappáns nevű politetrafluoretilén (ePTFE), röviden teflon, milliónyi és milliónyi lyukacskával átszőtt anyaggá alakítható egy robbanásszerű nyújtási technológiával. Ez volt a GORE-TEX® megszületése, amelyet rögtön szabadalmaztattak is és azóta is csak meghatározott cégek használhatják. A kerékpáros ruhagyártók közt például a német MountainBIKE magazin olvasói által tizenkettedszer is a legjobb ruházati márkának választott Gore az egyik ilyen. Persze a szabadidősportok csak egy kis szeletét fedik le az alkalmazási lehetőségeinek, hiszen használják még orvosi célra erek beültetésénél, vagy épp a hadiiparban, a telekommunikációban, a vegyiparban, de 1981-ben a Columbia űrkomp űrhajósainak ruhája is - többek között - ebből az anyagból készült.

 

 

De mit is tud a GORE-TEX®?

Az anyag legfőbb tulajdonságai a vízállóság, az aktív lélegzés és a szélvédelem. A vízállóság előnyeit senkinek nem kell ecsetelnünk. A víz ugyanis nagyon jó hővezető, emiatt a nedves ruhadarabok háromszor gyorsabban vonják el a hőt a testről, mint a szárazak. A vízállóság titka a vízlepergető külső felületben és magában a membrán szerkezetében rejlik: egy négyzetcentimétere ugyanis 1,3 milliárd lyukacskát tartalmaz, amelyek 20.000-szer kisebbek, mint egy vízcsepp, így a kívülről érkező nedvesség nem tud behatolni.

A mozgástól kimelegedő test azonban nedvességet bocsát ki, amelynek minél előbb el kell párolognia a test felületéről. A pára elemi részecskéi 770-szer kisebbek, mint a membrán anyagában lévő lyukak mérete, így azok gondtalanul át tudnak jutni rajta.

A test hőszigetelését pedig a test és a ruha, illetve a ruharétegek közti levegőréteg végzi. Amennyiben ezek nem kellően szélállóak, akkor ez a védőréteg lehűl és fázni kezdünk.

 

 

 

 

Technikailag azokat az anyagokat nevezhetjük szélállónak, amelyek négyzetmétere egy másodperc alatt maximum 5l levegőt enged át. Ezt az értéket a GORE-TEX® minden változata tudja, vagy bőven meg is haladja. Így nem véletlen, hogy ilyen anyagú ruhában keltek már át az Antarktiszon és másztak már meg rengeteg havas hegycsúcsot is.

A márka termékei mellett szól még a környezettudatosság is, ami nekünk, bicikliseknek amúgy is fontos. Jelenleg Amerikában, Japánban, Skóciában, Münchenben és 2002 óta Kínában is van Gore gyár. Kína márpedig nem éppen a környezetvédelemről híres, de a gazdasági fejlődés ott is egyre inkább hozza az új, tartós fejlődést is szem előtt tartó szempontokat. A Gore gyára ebben pedig éllovas: 2013-ban megkapta az ISO 14001-es nemzetközi környezetmenedzsment szabvány tanúsítványát, illetve a többi gyárukhoz hasonlóan bevezették a Bluesign szabványt, amely a világ egyik legátfogóbb és legigényesebb környezetvédelmi és biztonsági szabványa a textiliparban. Ebben az évben a kínai környezetvédelmi hivataltól környezetvédelmi díjat is kaptak a környezetvédelmi, biztonsági és szociális szabványokban való éllovasságuk miatt.

A Gore termékek megtalálhatók a kínálatunkban. Többünk használja is már őket és egyelőre annyit mondhatunk, hogy tökéletesen tartják, amit ígérnek: az eső mindig kint marad, viszont eddig nem sikerült beleizzadnunk se. Ennél több nem is nagyon kell.

 

KGÁdám

 

 

További cikkek:

Túra
X. generációs GIANT TCR
2024.03.21.
Közel harminc éve jelentek meg először a Giant palettáján a TCR országúti kerékpárok. Ez idő alatt a kerékpárok hatalmas fejlődésen mentek át, számtalan szabvány és trend jött, majd volt ...
Túra
Bringától a Mátrabérc Trail-ig
2023.04.26.
Hogyan is alakult a szikrától a teljesítésig?! ...
Túra
Visszatérünk a Dolomitokba
2022.06.27.
2 év - Covid járványnak köszönhető - kihagyás után visszatérünk a mesés Dolomitokba ...
Túra
Miért járunk vissza Monacoba minden évben?
2021.12.02.
A kérdés mindenkiben felmerül. Hiszen az olyan messze van! Na meg Monte Carlo! Oda csak a gazdagok járnak, mi keresnivalója van ott egy "csóró" bringásnak? Lehet ott egyáltalán bringázni? ...
Túra
Szeld át az Alpokat "kényelmesen"!
2021.05.29.
Az Alpok átkelése minden rendes montis álma. De nem mindenkinek fér bele egy rendes felkészülés, ami feltétlen szükséges ahhoz, hogy az egyhetes kihívásból a szép táj és a nagy hegyek maradjanak ...
SpiderClub Airborne