Alpinbike Blog

Dynafit Feline Vertical - a lefelék királya

2017.05.12.
Büki Ádám terepfutó és biathlon versenyző a közelmúltban tesztelte a Dynafit két futócipő modelljét. Idei első tesztidőszakunk az áprilisi hóesés idején zajlott, Ádámnak így lehetősége volt extrém körülmények között is kipróbálnia a cipőt. A beszámolót az alábbiakban olvashatjátok.

Dynafit Feline Vertical - a lefelék királya

 

Két cipőt kaptam tesztelésre. Az egyik a fent említett Feline Vertical, a másik a Trailbreaker. Sajnos az egy hét kevésnek bizonyult, ezért igyekeztem inkább a Verticalt tesztelni, mert végülis edzeni bármiben lehet, de a lényeg a versenycipőn van. Mindenesetre bebújásra a Trailbreaker is kényelmes volt, bár nekem elsőre szokatlan volt a 10 mm-es drop. Eddig a Verticalhoz hasonló cipőben versenyeztem, a Salomon S-LAB Ultra Sense 4 SG-ben. Mindkét esetben 4 mm a drop mértéke.

 

Tapizással kezdődött az ismerkedés. Megnyomkodtam a talpat, hiszen dinamika szempontjából fontos, hogy rugalmas legyen, de ne nyelje el az energiát. Már elsőre éreztem azt, hogy minimális súlyához képest jó a csillapítása, illetve nagyon rugalmas az egész talp, gyakorlatilag magába lehet gyűrni a cipőt. Komfort szempontjából a sarok körüli rész, illetve a lábfejnél lévő rész a kritikus pont az én esetemben. Ez mindkettő rendben volt, semmi vízhólyag.

 

 

Alapvetően nem edzek versenycipőben, mert igyekszem kerülni a sérülést, de gondoltam most egy kis kivételt teszek a teszt érdekében és az egy hét alatt terepen csak ebben futottam. Maguk a futások nem voltak nagyon veretősek, de lefelé kipróbáltam mit tud a cipő. 3:10-3:30 közti tempót 5-6 kilométereken keresztül mentem vele. Az érdekes a lejtmenet utáni rész volt.

 

Általában ilyenkor szétverem a lábam és nem esik utána könnyen a futás. Itt  akkor visszatérnék a címhez. Egyrészt ezt az érzést megúsztam, másrészt a talp kialakításának köszönhetően jól kapaszkodik lefelé, ezáltal tehermentesíti a lábat. Ha lassabb tempót futottam, akkor sem ment el az energia a fékezésre, illetve az elrugaszkodást is támogatta.

 

 

A teszt szerencsés időben zajlott, mert tudtam futni szárazon, sárban, vízben, hóban. A csúszkálást illetőleg a Vibram talp tartja az iramot, fákon átmászásnál sem csúszott meg. Felfelé nem éreztem benne azt az igazi pluszt, de hozta, ami elvárható. (Bár ez a sorozatterhelésnek is köszönhető – azaz fáradt voltam…)

 

Összességében ez egy nagyon könnyű és gyors versenycipő, aminek a lefelében jön ki a tudása. 10 km-re, félmaratonra és rövidebb távokra ideális választás, de akinek bírja a lába, simán vállalhat benne egy maratont vagy egy rövidebb ultrát is.

 

Köszönjük Ádámnak a beszámolót, és további sikereket kívánunk neki.

 

További cikkek:

Túra
X. generációs GIANT TCR
2024.03.21.
Közel harminc éve jelentek meg először a Giant palettáján a TCR országúti kerékpárok. Ez idő alatt a kerékpárok hatalmas fejlődésen mentek át, számtalan szabvány és trend jött, majd volt ...
Túra
Bringától a Mátrabérc Trail-ig
2023.04.26.
Hogyan is alakult a szikrától a teljesítésig?! ...
Túra
Visszatérünk a Dolomitokba
2022.06.27.
2 év - Covid járványnak köszönhető - kihagyás után visszatérünk a mesés Dolomitokba ...
Túra
Miért járunk vissza Monacoba minden évben?
2021.12.02.
A kérdés mindenkiben felmerül. Hiszen az olyan messze van! Na meg Monte Carlo! Oda csak a gazdagok járnak, mi keresnivalója van ott egy "csóró" bringásnak? Lehet ott egyáltalán bringázni? ...
Túra
Szeld át az Alpokat "kényelmesen"!
2021.05.29.
Az Alpok átkelése minden rendes montis álma. De nem mindenkinek fér bele egy rendes felkészülés, ami feltétlen szükséges ahhoz, hogy az egyhetes kihívásból a szép táj és a nagy hegyek maradjanak ...
SpiderClub Airborne