Alpinbike Blog

Dynafit Feline Vertical - a lefelék királya

2017.05.12.
Büki Ádám terepfutó és biathlon versenyző a közelmúltban tesztelte a Dynafit két futócipő modelljét. Idei első tesztidőszakunk az áprilisi hóesés idején zajlott, Ádámnak így lehetősége volt extrém körülmények között is kipróbálnia a cipőt. A beszámolót az alábbiakban olvashatjátok.

Dynafit Feline Vertical - a lefelék királya

 

Két cipőt kaptam tesztelésre. Az egyik a fent említett Feline Vertical, a másik a Trailbreaker. Sajnos az egy hét kevésnek bizonyult, ezért igyekeztem inkább a Verticalt tesztelni, mert végülis edzeni bármiben lehet, de a lényeg a versenycipőn van. Mindenesetre bebújásra a Trailbreaker is kényelmes volt, bár nekem elsőre szokatlan volt a 10 mm-es drop. Eddig a Verticalhoz hasonló cipőben versenyeztem, a Salomon S-LAB Ultra Sense 4 SG-ben. Mindkét esetben 4 mm a drop mértéke.

 

Tapizással kezdődött az ismerkedés. Megnyomkodtam a talpat, hiszen dinamika szempontjából fontos, hogy rugalmas legyen, de ne nyelje el az energiát. Már elsőre éreztem azt, hogy minimális súlyához képest jó a csillapítása, illetve nagyon rugalmas az egész talp, gyakorlatilag magába lehet gyűrni a cipőt. Komfort szempontjából a sarok körüli rész, illetve a lábfejnél lévő rész a kritikus pont az én esetemben. Ez mindkettő rendben volt, semmi vízhólyag.

 

 

Alapvetően nem edzek versenycipőben, mert igyekszem kerülni a sérülést, de gondoltam most egy kis kivételt teszek a teszt érdekében és az egy hét alatt terepen csak ebben futottam. Maguk a futások nem voltak nagyon veretősek, de lefelé kipróbáltam mit tud a cipő. 3:10-3:30 közti tempót 5-6 kilométereken keresztül mentem vele. Az érdekes a lejtmenet utáni rész volt.

 

Általában ilyenkor szétverem a lábam és nem esik utána könnyen a futás. Itt  akkor visszatérnék a címhez. Egyrészt ezt az érzést megúsztam, másrészt a talp kialakításának köszönhetően jól kapaszkodik lefelé, ezáltal tehermentesíti a lábat. Ha lassabb tempót futottam, akkor sem ment el az energia a fékezésre, illetve az elrugaszkodást is támogatta.

 

 

A teszt szerencsés időben zajlott, mert tudtam futni szárazon, sárban, vízben, hóban. A csúszkálást illetőleg a Vibram talp tartja az iramot, fákon átmászásnál sem csúszott meg. Felfelé nem éreztem benne azt az igazi pluszt, de hozta, ami elvárható. (Bár ez a sorozatterhelésnek is köszönhető – azaz fáradt voltam…)

 

Összességében ez egy nagyon könnyű és gyors versenycipő, aminek a lefelében jön ki a tudása. 10 km-re, félmaratonra és rövidebb távokra ideális választás, de akinek bírja a lába, simán vállalhat benne egy maratont vagy egy rövidebb ultrát is.

 

Köszönjük Ádámnak a beszámolót, és további sikereket kívánunk neki.

 

További cikkek:

Túra
Szeld át az Alpokat "kényelmesen"!
2021.05.29.
Az Alpok átkelése minden rendes montis álma. De nem mindenkinek fér bele egy rendes felkészülés, ami feltétlen szükséges ahhoz, hogy az egyhetes kihívásból a szép táj és a nagy hegyek maradjanak ...
Túra
Tour de Hongrie: Valter Attila nyerte a záró szakaszt és az összetett versenyt is
2020.09.06.
Valter a kékestetői hegyi befutón állva hagyta versenytársait az utolsó kilométeren és fantasztikus győzelmet aratott. ...
Túra
2021: GIANT TRANCE X 29 és LIV INTIGRUE 29
2020.08.24.
2021-es esztendő néhány jelentősebb módosítást hoz a GIANT és LIV trail bringáinál. ...
Túra
Greg Van Avermaet: Giant Defy
2020.07.21.
Az aktuális olimpiai bajnok országúti kerékpárja landolt az üzletünkbe a Giro d'Italia budapesti rajtjának apropójából, ugyanis Greg Van Avermaet a lengyel CCC tagjaként Giant kerékpárokat ...
SpiderClub Airborne