Alpinbike Blog

Az igazság az edzés utáni sörözésről - Ez fájni fog!

2015.02.02.
Ha szoktál edzeni, nagy valószínűséggel olykor inni is. Ezt onnan tudom, hogy a legújabb tanulmányok alapján, amelyeket a Northweestern Medicine készített, az emberek több alkoholt hajlamosak fogyasztani az edzések utáni napokon – főként, ha sörről van szó.

Az igazság az edzés utáni sörözésről - Ez fájni fog!

 

De miért?


Ez talán azért van így, mert szeretjük egy kicsit megjutalmazni magunkat, ezzel motivációt nyerve az újabb edzésekhez – vagy csupán a kimerülést követően vágyunk egy kis feltöltődésre, amelyet egy-két sörrel könnyen pótolhatunk. 
Mindegy is mi az indok, ha azt gondolod, hogy egy pár pohár sör után majd jobban fogsz aludni, könnyebben ellazulnak izmaid és hamarabb regenerálódsz, ki kell, hogy ábrándítsalak. 

Edzés után alkoholt fogyasztani ugyanis kimondottan káros. Sem a regenerálódást nem segíti, Men's Jewelry de még a teljesítményt sem javítja – sőt! A legkisebb mennyiségű alkohol bevitel is csak rontja teljesítményed, és kimondottan gátolja izmaid pihenését. 

 

De mégis miért mondom, hogy az alkohol elront mindent, amiért megdolgozol? Lássunk néhány indokot, hogy ne csak a levegőbe beszéljek. 

 

Egyrészt az alkohol, főleg a sör, vizelethajtó hatású. Ezért, és egyébként is az alkohol hatása miatt ez dehidratáltsághoz vezet, ami kimondottan káros az izomzat szempontjából! Hogy számokkal is mérhető legyen a dolog: minden 2 grammnyi alkohol egy extra teáskanálnyi vizeletet jelent, ami távozik a szervezetedből. Egy korsó sörben körülbelül 14 gramm alkohol van, ami már egy fél bögrényi vizeletet jelent. 

Az alkohol ezen kívül befolyásolja azt is, hogyan nyer energiát a szervezeted. A májon áthaladva a folyadék glükózt von el, és ha a tested kifut a megfelelő mennyiségű cukorból, nem valószínű, hogy célba érsz a verseny során…. 

Ha sérülés után fogyasztasz alkoholt, a megnövekedett vérmennyiség a sérült területbe fog áramlani, amely nem mindig pozitív. A nyílt sebek ettől sokkal erősebben vérezhetnek, és a gyulladt területek is erősebb fájást produkálnak a megnövekedett vérmennyiségtől. A szervezeted tudja, hogyan kezelje az ilyen szituációkat – és nincs szüksége az alkoholra. 

Az alkohol az izomrostok ellensége!

Az alkohol az izomrostoknak sem tesz jót. A sör különösen ártalmas tud lenni ebből a szempontból, hiszen meggátolja az olyan enzimek termelődését, amelyek éppen ezeket az izomrostokat látják el. Ezáltal az izomrostok nem tudnak olyan gyorsan felépülni, és a gyógyulási időszak hosszabbá válik. 

Az alkohol fájdalomcsillapító hatású. Ez igaz, de nem biztos, hogy jó hatással van szervezetedre, ha csillapítod fájdalmaid. Azok nem véletlenül keletkeznek – hanem éppen azért, hogy tudd, mire kell most jobban figyelned, és kíméld azt a területet.

Sokan állítják, hogy egy-egy keményebb edzés után egy kevés alkohol segít egy kicsit ellazulni, és az alvásra is jó hatással van. Lehet, hogy úgy tűnik, mélyebben alszol ilyenkor, de valójában az alkoholfogyasztás során bekövetkezett mély álom sokkal kevésbé pihentető, mint egy rendes alvás. És egy-egy hosszú nap és kemény edzés után pihentető alvásra van szükséged! 


Diéta K.O.

És végül még egy indok: a diéta. Ha rendszeresen edzel, valószínűleg neked is megvan a saját kis diétád, amelyet szeretsz betartani. Az alkohol ezt a diétát teljesen képes felrúgni, amely akár több napos zavart is okozhat étkezésedben. Az elégtelen táplálkozás pedig nagyon hamar a teljesítmény rovására mehet!

És ha még mindig azt gondolod, hogy az edzés utáni sörözés nem is olyan rossz ötlet: az alkohol csökkenti a fehérjeszintézist, és meggátolja az izomépítést! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy hébe-hóba ebéd után nem ihatsz meg egy pohárka italt, de az edzés utáni sörözés mint rutin, semmiképp sem jó ötlet.

Igazi sportember vagy? Hódítsd meg velünk az Alpokat! Egy kihívás, a világ egyik legszebb "edzőtermében" az Alpokban! Részletekért kattints ide.


A meghökketnő megoldás: Víz


Az edzések után közvetlenül inkább igyál vizet, vagy sportitalokat. A cél, hogy visszanyerd az edzés előtti súlyodat, így tudod hatékonyan növelni az izomzatod. Versenyek után olyasmit fogyassz, amelyben körülbelül 20 g protein van – ez elég ahhoz, hogy a protein szintézised a megfelelő szintre emelje, valamint tartalmazzon az étrended körülbelül 50 g szénhidrátot, amely a glikogén szintézised állítja helyre. Ilyen például egy csirkehúsos szendvics, vagy tonhal sült krumplival. A megfelelő étkezés után ha szeretnél, természetesen egy pohár sör belefér.   

Ha tetszett a cikk, dobj egy like-ot;)

További cikkek:

Túra
X. generációs GIANT TCR
2024.03.21.
Közel harminc éve jelentek meg először a Giant palettáján a TCR országúti kerékpárok. Ez idő alatt a kerékpárok hatalmas fejlődésen mentek át, számtalan szabvány és trend jött, majd volt ...
Túra
Bringától a Mátrabérc Trail-ig
2023.04.26.
Hogyan is alakult a szikrától a teljesítésig?! ...
Túra
Visszatérünk a Dolomitokba
2022.06.27.
2 év - Covid járványnak köszönhető - kihagyás után visszatérünk a mesés Dolomitokba ...
Túra
Miért járunk vissza Monacoba minden évben?
2021.12.02.
A kérdés mindenkiben felmerül. Hiszen az olyan messze van! Na meg Monte Carlo! Oda csak a gazdagok járnak, mi keresnivalója van ott egy "csóró" bringásnak? Lehet ott egyáltalán bringázni? ...
Túra
Szeld át az Alpokat "kényelmesen"!
2021.05.29.
Az Alpok átkelése minden rendes montis álma. De nem mindenkinek fér bele egy rendes felkészülés, ami feltétlen szükséges ahhoz, hogy az egyhetes kihívásból a szép táj és a nagy hegyek maradjanak ...
SpiderClub Airborne