Alpinbike Blog

A Kazinczy 50 Szalánc teljesítése a Dynafit Feline Vertical Pro modelljében

2017.07.26.
Nedjalkov Balázs terepfutó, Dynafit nagykövet versenyen is kipróbálta a Dynafit Feline Vertical Pro terepfutócipőt. Beszámolóját az alábbiakban olvashatjátok.

A Kazinczy 50 Szalánc teljesítése a Dynafit Feline Vertical Pro modelljében

 

Az MSTSZ rövidtávú bajnokságának 3. állomása a Kazinczy 200 egyik betétfutama, a Szalánc 50 (52 km 2000 m d+) jó alkalomnak tűnt, hogy kipróbáljam az újonnan beszerzett Dynafit cipőmet. Tavasszal kaptam egy lehetőséget az Alpinrun-tól, hogy egy hétig teszteljem ennek a cipőnek az egyszerűbb verzióját. Nagyon tetszett: lehetőségem volt havas, saras és száraz talajon is futni benne. Úgy volt, hogy a Mátrabércen ebben a cipőben indulok, de sajnos elmaradt a verseny, így a nagy cipőteszt is. Most megtaláltam ezt a Pro modellt, amelyet felemás színben gyártanak (legalábbis így láttam a honlapon). Amikor meghozta a postás és kibontottam a csomagot, örömmel konstatáltam, hogy ez tényleg felemás! Nem tudom az okát, de vonzódom a felemás dolgokhoz, minden versenyen rajtam van valami felemás.

 

 

Pár szó a cipőről: a súlya 250 g, 4 mm a sarokemelése, gyorsfűzős, egy karbon lap védi a talpat a durvább kövektől és vibram talprendszerrel rendelkezik. Kb. 25 km-t futottam benne a verseny előtt, hogy egy picit összebarátkozzunk.

De most vissza a versenyhez! Gyurkó Peti barátom is nevezett a versenyre. Jelen pillanatban ő vezeti a bajnokságot, én a 2. helyen állok. A verseny előtt átküldte a verseny útvonalát, azt fel is tettem az órámra, aztán felhívtam telefonon és megkérdeztem a tutit: „Nagyon versenyezni akarsz, vagy futunk együtt?”. Azt mondta, hogy menjünk együtt, hiszen úgy is rég dumáltunk. A verseny előtt egy nappal indultunk Pécsről Cilivel, mivel tőlünk 500 km-re van a Zemplén. Cilivel mindig gyorsan telnek az utazások, hiszen sok a közös téma, így gyorsan oda is értünk a szállásra, és nagyon korán le is feküdtünk. Másnap reggel szemerkélő esőben indultunk a rajt helyszínére, Füzérre. Peti már itt várt minket. Ő péntek óta itt volt és segített a rendezőknek. Rajt előtt Csipi (aki épp a 200 km-es távon volt versenyben) csinált egy fotót a kis csapatunkról (Cili, Peti és én). Az új cipőm többeknek szemet szúrt, kérdezték is, hogy én tényleg képes voltam venni két pár cipőt, hogy felemásban futhassak. Mondtam nekik, hogy ezt így árulják.

 

 

7-kor volt a rajt, és esőkabátban indultunk neki. Ez nem tartott sokáig, kb. 1 km múlva már vettük is le. Jobban szeretem, ha verseny közben kezd esni az eső, mert olyankor már nem dilemmázik az ember, hanem fut tovább. Petivel együtt futva gyorsan el is értünk az első ellenőrzőpontig. A tempónk a verseny és az erős edzéstempó között volt valahol. Még pont az a tempó, amikor lehet közben beszélgetni. Innen egy viszonylag egyszerűbb út vezetett át a szalánci várhoz, nagyon nem történt semmi izgalmas. Viszont a vár után jött az igazi kaland: egy kukoricaföld melletti mezőgazdasági úton kellett haladnunk 4-5 km-en keresztül. Itt végre kipróbálhattam, hogyan is viselkedik az új cipőm a sárban. Hihetetlen volt, hogy szinte semennyire sem csúszott, és a sarat sem gyűjtötte össze, így ez a rész sem okozott nagyobb fejtörést.

 

Haladtunk tovább az Izra-tó felé. Peti folyamatosan tájékoztatott, hogy éppen hol járunk, olyan volt mintha a tavalyi beszámolóját mondaná el élőben.A tónál pár szót beszéltünk és frissítés után indultunk tovább. Nekem innentől kezdett el tetszeni igazán a pálya, itt kezdődött a 7 árok nevű hely, amely végig a határkövek mentén halad; technikás köves és csúszós, de nagyon élvezetes és szép hely. A határkövek mentén eljutottunk a legkeményebb mászáshoz, a Hársas-hegyhez. Valahogy ma minden olyan egyszerűen ment, ezt is könnyen megoldottuk Petivel, és megérkeztünk a Köves-hegyhez. Nem volt nehéz kitalálni, hogy honnan kapta a nevét, hihetetlenül köves volt és ezt még nehezítette a vastag avar és a magas aljnövényzet.

 

 

A vibram talp nagyon jól viselkedett a köves terepen, amennyire lehetett próbáltunk tempósan futni. Ezen a szakaszon nem voltam irigy a 200-as távot teljesítőkre, hiszen itt már több mint 130 km van a lábukban, és ez tényleg nagyon kemény rész. Innen egy mezőn haladtunk az utolsó mászások felé. Útközben találkoztunk Kohán Balázsékkal, egész jó állapotban voltak, jó volt látni, hogy milyen szépen mennek. A Bába-hegy után a Vaskapu mászás következett. Nem is frissítettünk, csak egy gyors pecsételés volt, hiszen itt már ömlött az eső. A következő pontra már teljesen átázva érkeztünk. Egy pecsételésnyi időt töltöttünk csak itt, de mégis elkezdünk remegni, úgy fáztunk. Rákapcsoltunk egy kicsit nehogy megfázzunk, és gyorsan robogtunk a cél felé. Útközben még felkaptam a füzéri vár előtt egy futóbotot, amit valaki otthagyott, gondoltam beviszem a célba. A várból nem sokat láttunk a ködös esős időnek köszönhetően, így Peti nem tartott tárlatvezetést.

A várból leérve már csak be kellett futni a célba. Petivel együtt az első helyen értünk be a rövidtávon. Nagyon élveztem a versenyt, jó volt újra együtt futni. Az új cipőm nagyon jól vizsgázott, 52 km alatt egy vízhólyagom se lett, nagyon könnyedén és gyorsan tudtam benne haladni. Mondanom sem kell, hogy miután megettük a jól megérdemelt meleg ételt, az eső is elállt és elkezdett hétágra sütni a nap. Ez egy ilyen nap volt, de én jobban örültem neki, mint ha 35 fok lett volna.

 

Köszönjük a beszámolót Balázsnak, és további sikereket kívánunk neki!

 

További cikkek:

Túra
X. generációs GIANT TCR
2024.03.21.
Közel harminc éve jelentek meg először a Giant palettáján a TCR országúti kerékpárok. Ez idő alatt a kerékpárok hatalmas fejlődésen mentek át, számtalan szabvány és trend jött, majd volt ...
Túra
Bringától a Mátrabérc Trail-ig
2023.04.26.
Hogyan is alakult a szikrától a teljesítésig?! ...
Túra
Visszatérünk a Dolomitokba
2022.06.27.
2 év - Covid járványnak köszönhető - kihagyás után visszatérünk a mesés Dolomitokba ...
Túra
Miért járunk vissza Monacoba minden évben?
2021.12.02.
A kérdés mindenkiben felmerül. Hiszen az olyan messze van! Na meg Monte Carlo! Oda csak a gazdagok járnak, mi keresnivalója van ott egy "csóró" bringásnak? Lehet ott egyáltalán bringázni? ...
Túra
Szeld át az Alpokat "kényelmesen"!
2021.05.29.
Az Alpok átkelése minden rendes montis álma. De nem mindenkinek fér bele egy rendes felkészülés, ami feltétlen szükséges ahhoz, hogy az egyhetes kihívásból a szép táj és a nagy hegyek maradjanak ...
SpiderClub Airborne