Kerékpártúrák

Transz Szlovénia

Többnapos túra
Túra időpontja: 2016.06.13. - 2016.06.16.

Túravezető:
Dani

 

Az idei első többnapos túránk, az eddigi hagyományainknak megfelelően Szlovéniába kalauzol benneteket.

 

Ahogy a túra nevében is szerepel átszeljük Szlovénia hegyeit. A mostani 4 napos túránk a Szocsa festői völgyéből Bovec-ből indul.

 

1. Nap

Reggeli 5-6 óra utazás után kis pihenő, szedelődzködés és indulunk is a festői Bovecből, ahonnan egyből a Boka-vízesés mellett megyünk el. 144 m-es magasságával és 18 m-es szélességével nem csak Szlovénia, de Európa legmagasabb vízesése is. Innen északi irányból másszuk meg a Stol-hegyet. A gerincen felérve  lenyügöző panoráma tárul elénk. Lefelé a gerinc mentén haladunk végig, majd annak végén meredek technikás lejtő vár ránk. Visszaereszkedünk ismét a Szocsához  és a túloldalon folytatjuk utunkat felfele a Krasji oldalában Dreznicába.

 

2. Nap

Reggel a gyönyörű Kozijak vízeséssel kezdünk. Ez a különleges völgy leginkább a Jurassic Parkhoz hasonlít :)
Kobaridba leérve visszamászunk Dreznicába aszfalton, majd onnan indul ismét a terep. A Krn D-Ny-i oldalán mászunk végig, amíg a mögötte húzódó elszigetelt völgybe el nem jutunk. Itt először Javorca Szentlélek kápolna mellet haladunk el, majd a völgy egy másik különlegességéhez érkezünk. Egy I. világháborús bunkerhez, amelyben a lámpáinkkal bolyonghatunk is egy jó ideig. Innen Tolminba gurulunk le, de akinek ez nem lett volna elég az a szállástól nem messze lévő szintén elképesztő Tolminka szurdokban tölthet el néhány órát.

 

3. Nap

Tolminból kigurulva megcsodáljuk, ahogy a Szocsa égszinkék vize keveredik a kristálytiszta Tolminka vizével, majd a kettejük vízéből duzzasztott tó mellett kerekezünk. A harmadik, Idrijca patak mentén haladunk felfelé egy ideig, majd a Gorizia felé húzódó vonulat irányába haladunk, és fokozatosan másszuk meg azt. Eleinte csak lentről szemléljük az észak felé néző hatalmas sziklákat, majd szépen felmászunk közéjük. A "fennsíkon" hatalmas erdőkben jutunk el a déli oldalra, ahol élvezetes lejtő vár ránk.

 

4. Nap

Aki járt már a Ljubljana-Trieszt közötti autópályán az tudja melyik hegy a Nanos, legalábbis, ha látja biztos megismeri. Ez a hegy gyakorlatilag a Júliai Alpok utolsó nagyobb hegye. Különleges kopasz meredek oldalával régóta vág bele a környéken különös erejű Bora széljárásba. Szóval az a hegy megér egy napot!

 

 


 

 

1. nap

Hossz 40,2 km     Szintkülönbség 1827 m
Technikai szint:
Kondíció szint:  

2. nap

Hossz 37,9 km     Szintkülönbség 2005 m
Technikai szint:
Kondíció szint:  

3. nap

Hossz 56,3 km     Szintkülönbség 1995 m
Technikai szint:
Kondíció szint:  

4. nap

Hossz 28,2 km     Szintkülönbség 1371 m
Technikai szint:
Kondíció szint:  

KAPCSOLÓDÓ TÚRÁK

Túra
Dolomitok MTB kaland 2022 Többnapos túra
2022.09.18. - 2022.09.25.
SpiderClub Airborne