Kerékpártúrák

Keszthelyi-hegység

Egész napos túra
Túra időpontja: 2016.06.19.

Túravezető:
Dani

 

Ez a túránk a Balaton észak-nyugati csücskébe kalauzolja az érdeklődőket. A Keszthelyi-hegység hazánk egyik legváltozatosabb élővilágú vidéke, ahol a szubmediterrán xerotherm sztyeplejtőktől kezdve, a zárt tölgyeseken és bükkösökön át, a jégkori maradványokat őrző hideg szurdokvölgyekig igen sok élőhelytípus megtalálható, különlegesen gazdag, egyedi értékeket is tartalmazó flórával és faunával.

 

A hosszas utazás után Keszthely melletti kis faluból indulunk egy lankás de folyamatos mászással. Itt egyből az egyik hangulatos völgyben haladunk, ahol a a fák lombjai közt megleshetünk pár szép kőképződményt. A völgyből kiérve egy homokos úton haladunk el Rezi mellett, ahonnan felmászunk túránk első várához a Rezi várhoz.

Innen pazar kilátás tárul elénk a Zalaszántót körbevevő dombokkal és előzetesen végigkövethetjük merre fogunk később haladni. Látható a Béke Sztupa és Tátika vára is, valamint keleti irányban a Badacsony és a mellette fekvő tanúhegyek. A kis pihenő után egy élvezetes lefelé vár ránk a vár meredek oldalában. Ahonnan aszfaltúton jutunk el Zalaszántóra.
 
Ismét felfelé haladunk a Kovács-hegyen fekvő Béke Sztupához, de útközben egy pillanatra megállunk a szintén szép kilátással rendelkező Szent Donát kápolnánál, ahonnan már hamar felérünk a Sztupához. A Béke Sztupa melletti árnyékos padokon kicsit kifújjuk magunkat és feltőltődünk ezen az Európában szokatlan és különleges helyen.
 
A következő célálomásunk a Tátika vára, amelynek a meredek oldalai igencsak embertpróbálóak. Aki már nem érzi az erőt a lábában az megvárhatja a többieket a hegy lábánál. Bár a várból ismét gyönyörű körpanoráma tárul elénk, és amit eddig nem láthattunk most azokat is megcsodálhatjuk, köztük a tőlünk nem messze lévő Sümegi várat is.
 
Innen eleinte hatalmas tölgyesek között haladunk majd Várvölgy oldalában fekvő szőlők közt haladunk keresztül Vállus nevű kis falvacskába. Ahonnan utolsó nagyobb mászásunkat megkezdjük a Szent Miklós forrás mellet elhaladva. Hosszabb dózerutak után egy igazán évezetes egynyomos következik, aminek a végén kis mászással eljutunk a Berzsenyi Kilátóba, és észrevétlenül a lombhullató erdőből fenyő erdő lesz; a löszös, agyagos talajból pedig fehér mészköves. A kilátóból a Balaton nyugati panorámájában gyönyörködhetünk a már kevésbé égető napfényben.
 
A gyors lefelé után már nincs sok hátra a buszig, de egy ilyen kellően hosszú nap végén már nem fog jól esni :) 
 
 
 

Aki szeretné valamelyik tesztbringánkkal bejárni a túrát, az a tesztbringák menüpont alatt válogathat magának. A tesztbicajjal való részvétel plusz 5 000 Ft költséggel jár, amiből 3 000 Ft a boltunkban bármikor levásárolható.

 
Akik nem jelentkeznek, azoknak nem tudjuk biztosítani a részvételt!

 

Túra. nap

Hossz 60,2 km     Szintkülönbség 1260 m
Technikai szint:
Kondíció szint:  

KAPCSOLÓDÓ TÚRÁK

Túra
Monacoba repülővel!! 2020 Többnapos túra
2020.01.31. - 2020.02.07.
SpiderClub Airborne